
داغ شدن بیش از حد گوشی های هوشمند یک مشکل رایج است که از زمان عرضه اولین مدل به بازار وجود داشته است و امروزه نیز همچنان یک مشکل باقی مانده است.
گرمای بیش از حد می تواند برای هر ابزاری که به پردازش پرقدرت نیاز دارد یک مشکل باشد، از تلویزیون های هوشمند گرفته تا گوشی های هوشمند. برخلاف گوشی های همراه ابتدایی گذشته، گوشیهای هوشمند مدرن مجهز به CPU و GPU سیستم بر روی چیپ پیشرفته هستند که دارای قدرت پردازشی هستند که با هر نسل جدید افزایش مییابد. هر چه پردازنده یک گوشی هوشمند سخت تر کار کند، گرمای بیشتری تولید می کند.
از طرفی با افزایش وضوح صفحه نمایش گوشی های هوشمند، پتانسیل گرم شدن بیش از حد نیز افزایش می یابد. پیکسل های بیشتر به کار پردازشی بیشتری نیاز دارند، به خصوص زمانی که گوشی های هوشمند برنامه های گرافیکی فشرده را اجرا می کنند.
به همین ترتیب، چندوظیفگی بیش از حد باعث مشکلات داغ شدن بیش از حد گوشیهای هوشمند نیز میشود، زیرا پردازندهها به حداکثر ظرفیت پردازشی خود میرسند.
هنگامی که تلفن اندرویدی شما شروع به گرم شدن بیش از حد می کند، می تواند تعدادی از اقدامات پیشگیرانه انجام دهد، از جمله نشان دادن یک هشدار، محدود کردن عملکرد پردازنده، غیرفعال کردن برنامه ها یا ویژگی ها، یا حتی خاموش شدن کامل دستگاه .
اگرچه برخی از گوشیهای اندرویدی مجهز به راهحلهای خنککننده داخلی و خارجی کافی هستند، اما این بدان معنا نیست که آنها مستعد گرم شدن بیش از حد نیستند. پس، چگونه می توانید از گرم شدن بیش از حد گوشی اندرویدی خود که عملکرد آن را محدود می کند جلوگیری کنید و از صدمه دیدن باتری طی این فرآیند جلوگیری کنید؟
حافظه رم گوشی خود را خالی کنید
فضای ذخیره سازی گوشی اندروید شما تنها چیزی نیست که نیاز به پاک کردن دارد، حافظه موقت یا رم آن نیز نیاز به پاکسازی مکرر دارد.
رم یک منبع محدود است و اجرای چندین برنامه در پس زمینه گوشی می تواند بیشتر آن را مصرف کند و باعث داغ شدن بیش از حد گوشی اندرویدی شما شود.
اندروید میتواند چندین نمونه از یک برنامه را بر روی صفحه “Recents” گوشی (که نشان دهنده برنامه های اجرا شده اخیر است) نگه دارد. این موضوع می تواند انجام کارهای گرافیکی فشرده، مانند ضبط ویدیوهای 4K یا بازی بر روی گوشی شما دشوار کند، بنابراین خوب است که آزاد کردن فضای رم گوشی را به یک عادت تبدیل کنید تا در وهله اول داغ نشود.
1- با ضربه زدن بر روی دکمه مربع نمای Overview گوشی خود، به صفحه برنامه های اخیر یا Recents خود بروید. اما در برخی گوشی ها آن کافی است انگشت خود را روی صفحه اصلی گوشی (Home Screen) به بالا بکشید.
2- از منوی Recents، بسته به نسخه رابط کاربری اندروید خود، پنجرههای وظیفه (برنامه هایی که اخیرا استفاده کردید) را به سمت بالا یا به سمت چپ بکشید تا یکی یکی حذف شوند.
3- روی دکمه Clear all یا “پاکسازی همه” در این صفحه ضربه بزنید تا همه کارهای پس زمینه به طور همزمان متوقف شوند.
4- پس از اتمام، گوشی شما اکنون باید فضای رم بیشتری داشته باشد.
به دنبال فعالیت های مخفی اپلیکیشن ها باشید
ممکن است مواقعی پیش بیاید که گوشی اندرویدی شما بیش از حد داغ می شود، در حالی که هیچ برنامه خاصی را اجرا نمی کند، و شما دقیقا مطمئن نیستید که چه چیزی باعث این مشکل شده است. برخی سرویس های اندروید می توانند به طور مستقل و دائمی در پس زمینه گوشی کار کنند. اگر اینطور است، پس شاید مقصر اصلی برنامه ای است که در پس زمینه باز است و منابع گوشی را تخلیه میکند.
مستقیماً، با تنظیمات استاندارد در دستگاه اندروید شما، سیستم عامل معمولاً فقط آخرین برنامه های استفاده شما را در تنظیمات نشان می دهد.
برای اینکه ببینید چه چیزی ممکن است در فرآیندهای پسزمینه گوشی پنهان باشد، ممکن است لازم باشد حالت Developer mode یا توسعه دهنده گوشی خود را فعال کنید تا به سرویسهای در حال اجرا دسترسی داشته باشید.
توجه داشته باشید که هر برنامه سیستم اندروید یا هر سرویس مرتبط با Google Play و سازنده گوشی شما باید دست نخورده باقی بماند زیرا تغییر آنها می تواند منجر به نتایج نامطلوب شود.
برای فعال کردن Developer mode:
1- در تنظیمات گوشی خود (Settings)
2- روی درباره تلفن (About) ضربه بزنید.
3- حال چندین بار روی Build Number ضربه بزنید تا پیام You are now a developer ظاهر شود.
برای ورود به سرویس های در حال اجرا:
1- به صفحه تنظیمات برگردید.
2- روی System ضربه بزنید.
3- روی Developer Options ضربه بزنید.
4- Running Services را باز کنید.
5- حال به دنبال برنامهها یا منابع ناآشنا بگردید و ببینید چقدر از حافظه استفاده میکنند.
6- اگر موردی پیدا کردید، برنامه را انتخاب کنید سپس روی Stop ضربه بزنید.
7- همچنین میتوانید با ضربه زدن روی نقاط افقی در سمت راست بالای صفحه و سپس Show Cached Processes، به دنبال فعالیت مشکوک در فرآیندهای حافظه پنهان بگردید.
8- اگر log یا گزارش های شخص ثالث مشکوک وجود دارد، آنها را انتخاب کرده و روی Stop ضربه بزنید.
توجه داشته باشید بیشتر پردازش های مربوط به گوشی معمولا با نام هایی شناخته می شوند که در آن ها کلمات Android و گوگل دیده می شود، برای جلوگیری از اشتباه و مختل کردن فعالیت گوشی خود در صورتی که نامی برایتان نا آشنا است و مطمئن نیستید که این پردازش مربوط به چیست، حتما نام این پردازش را ابتدا در موتور های جستجو پیگیری کنید و سپس اقدام به غیر فعال کردن آن کنید.
کارکرد باتری گوشی را بهبود ببخشید
یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کنید، استفاده از باتری در هر برنامه خاص است. اندروید به شما امکان میدهد درصدی از عمر باتری خود را که توسط یک برنامه استفاده شده است، از زمان آخرین شارژ کامل مشاهده کنید.
اگر برنامهای را پیدا کردید که از مقدار شگفتانگیز یا غیرمعمولی از عمر باتری شما استفاده میکند، ممکن است زمان محدود کردن یا حذف آن برنامه فرا رسیده باشد.
1- تنظیمات را باز کنید.
2- روی منوی باتری ضربه بزنید.
3- اگر یک اخطار در وسط ظاهر شد، روی آن ضربه بزنید، سپس روی گزینه Restrict ضربه بزنید.
4- اگر هیچ هشداری فوراً ظاهر نشد، میتوانید هر برنامه را جداگانه بررسی کنید.
5- برنامه ای را انتخاب کنید که در لیست مصرف باتری شما قرار دارد.
6- روی باتری ضربه بزنید.
7- روی Background Restriction و سپس Restrict ضربه بزنید.
8- همچنین می توانید Battery Optimization را در صورت موجود بودن انتخاب کنید.
اگر بعد از محدود کردن چند برنامه، تلفن شما همچنان داغ است، میتوانید حالت کلی بهینهسازی باتری را از منوی باتری روشن کنید.
هنگامی که برنامههای پرمصرف را از فرآیند بالا مشخص کردید، و محدود کردن منابع و باتری مصرفی آن ها کاری از پیش نبرد، میتوانید برنامه را به اجبار متوقف یا اگر از برنامه استفاده نمی کنید و یا جایگزین بهتری برای آن میخواهید آن را کاملاً حذف کنید. به روش زیر:
1- تنظیمات را باز کنید.
2- روی Apps & Notifications ضربه بزنید.
3- روی برنامه ای که می خواهید متوقف شود ضربه بزنید.
4- در اینجا یا روی Force Stop ضربه بزنید تا برنامه به طور موقت متوقف شود یا روی Uninstall ضربه بزنید تا به طور کامل از شر برنامه خلاص شوید.
موارد دیگری که میتوانید در زمان داغ شدن گوشی در نظر بگیرید
در کل عوامل خارجی و داخلی زیادی وجود دارد که می تواند در مشکلات داغ شدن بیش از حد گوشی اندرویدی شما نقش داشته باشد.
به گفته گوگل، این موارد می تواند شامل انتقال سنگین داده ها از طریق WiFi یا mobile data و یا برنامه هایی با بهینه سازی ضعیف گرفته، تا شارژرهای معیوب و حتی دمای بالای اتاق باشد. در اینجا چند گزینه وجود دارد که اگر مشکلات گرمای بیش از حد فقط در شرایط خاصی رخ دهد، باید در نظر بگیرید.
اگر هنگام شارژ با لوازم جانبی شخص ثالث (غیر اصلی که در جعبه گوشی نبوده و یا مربوط به برندی دیگر است) گوشی بیش از حد داغ شود، به استفاده از لوازم جانبی شارژ اصلی گوشی یا جایگزین های OEM (تجهیزات تولید کننده اصلی) خود برگردید.
هنگام شارژ کردن، بازی نکنید و از گوشی خود استفاده نکنید، زیرا این کار میتواند باعث استرس بیش از حد بر روی باتری شود. همچنین گوشی خود را در حالت Airplane mode، حالت پرواز قرار دهید تا از استفاده از گوشی از اینترنت و شبکه تلفن جلوگیری کنید.
روشنایی صفحه را با کشیدن انگشت به پایین روی صفحه اصلی و باز کردن نوار افقی (احتمالاً با نماد آفتاب نشان داده شده است) به سمت چپ کاهش دهید.
در نهایت بررسی کنید که آیا فضای ذخیره سازی داده کافی بر روی گوشی خود دارید یا خیر. سعی کنید از تلفن خود در یک محیط خنک تر استفاده کنید و ببینید آیا مشکلات گرمای بیش از حد همچنان وجود دارد یا خیر.
هر چه تلفن اندرویدی شما سختتر کار کند، داغتر میشود. هر گونه کاهش در ویژگی هایی که می تواند به قدرت پردازش نیاز داشته باشد به طور بالقوه می تواند مشکلات گرمایشی را کاهش دهد.
اگر تمام روش های بالا را طی کردید و همچنان مشکل وجود داشت، شاید مشکل فراتر از تنظیمات نرم افزاری، حداقل آن هایی که توسط کاربر قابل دسترسی است، باشد و نیاز به نگاهی دقیق تر به سخت افزار گوشی شما توسط افراد متخصص باشد.