• 9 فروردین 1403
فرضیه زمین کمیاب چیست و چرا احتمال وجود زندگی فرازمینی را رد می کند؟
زمان مطالعه: 4 دقیقه

اکنون که تلسکوپ جیمز وب در حال بهره برداری است و تصاویر خیره کننده ای به احالی زمین ارائه کرده است. حال که مطمئناً این تلسکوپ دیدگاه جدیدی از جهان ما به ما  داده است، پرسیدن این سوال اجتناب ناپذیر است که “آیا ما در جهان تنها هستیم؟”

پاسخ این سوال هیچ وقت ساده نبوده و نیست؛ دانشمندان در مورد اینکه آیا سومین سیاره این منظومه یک سیاره معمولی است و یا اینکه زمین و ساختار سیاره‌ای آن واقعاً در وسعت فضا منحصر به فرد است، اختلاف نظر دارند.

فرضیه زمین کمیاب یا Rare Earth برای اولین بار در سال 2000 توسط دیرینه شناس پیتر وارد (Peter Ward)  و ستاره شناس دونالد براونلی (Donald Brownlee) در کتاب خود با عنوان “زمین کمیاب: چرا زندگی پیچیده در جهان غیرمعمول است” مطرح شد.

71QNfSj82DL - فرضیه زمین کمیاب چیست و چرا احتمال وجود زندگی فرازمینی را رد می کند؟

تئوری آنها بیان می کند که دستور العمل آسمانی که منجر به زندگی پیچیده در اینجا روی زمین شد، یک اتفاق نادر بود و احتمال اینکه همه چیز در زمان مناسب، در مکان مناسب و با مواد تشکیل دهنده مناسب گرد هم بیاید، اغلب در جهان اتفاق نمی افتد.

از طرف دیگر،  ستاره شناس مشهور فقید کارل سیگن (Carl Sagan) را داریم. سیگن بر این عقیده بود که زمین فقط یک “سیاره سنگی دیگر در یک سیستم سیاره ای معمولی” است، که در منطقه پیش پا افتاده از فضا قرار دارد. او همچنین از طرفداران حیات فرازمینی بود.

یکی دیگر از طرفداران این فرضیه که حیات فرازمینی وجود دارد، فرانک دریک (Frank Drake)، یکی از بنیانگذاران SETI ( Search for Extraterrestrial Intelligence یا جستجوی هوش فرازمینی) بود. در سال 1961، دریک معادله ریاضی به نام معادله دریک (Drake Equation) را ابداع کرد تا تعداد تمدن های فرازمینی هوشمندی را که ممکن است در کهکشان راه شیری سیگنال های الکترومغناطیسی قابل درک منتشر کنند، تخمین بزند.

شهاب سنگ غول پیکر آپوفیس ماه دیگر از نزدیکی زمین عبور خواهد کرد
> > >

همچنین ما موضوع پارادوکس فرمی (Fermi Paradox) را داریم که گفته می شود توسط فیزیکدان ایتالیایی انریکو فرمی (Enrico Fermi) ساخته شده است، که اولین راکتور هسته ای دنیا را ایجاد کرد و برنده جایزه نوبل فیزیک شد.

پارادوکس فرمی

170828 eery alien ac 544p - فرضیه زمین کمیاب چیست و چرا احتمال وجود زندگی فرازمینی را رد می کند؟

پارادوکس فرمی بیان می کند که اگر حیات بیگانه وجود داشته باشد، ما باید بتوانیم نشانه هایی از وجود آنها را ببینیم، زیرا ممکن است برخی از این تمدن ها از نظر فناوری آنقدر پیشرفته باشند که بتوانند بدون تلاش زیاد کهکشان را مستعمره کنند. از آنجایی که ما هیچ نشانه  و مدرکی نمی بینیم  آنها احتمالا وجود ندارند. اگرچه، نظریه پردازان بیگانه باستان چیز دیگری می گویند. جدا از این، باید در نظر گرفت که شاید این موجودات همانند ما انسان ها همچنان آنقدر پیشرفت نکرده اند که بتوانند به دور دست های کیهان سفر کنند.

اما به گفته Scientific American، این پارادوکس نه تنها متعلق به انریکو فرمی نیست، بلکه حتی یک «پارادوکس» هم نیست.

یک باور قدیمی می گوید که، در سال 1950، فرمی هنگام صرف ناهار با همکارانش در حال بحث در مورد یک کارتون در مورد خروج بیگانگان از بشقاب پرنده بود که این فضایی ها بعد از خروج پرسیدند: بقیه کجان؟

همکاران او می گفتند که فرمی در واقع  قابلیت سفر بین ستاره‌ای را زیر سوال برده است و نه اینکه وجود حیات فرازمینی را زیر سوال ببرد که این همان چیزی است که پارادوکس فرمی سؤال می‌کند. به علاوه این، در سال 1950، هرگونه سفر فضایی هنوز دور از ذهن ساکنان سیاره آبی بود.

زمین یک میلیارد سال دیگر به چه سرنوشتی دچار می شود؟
> > >

1350 drank equation1280 - فرضیه زمین کمیاب چیست و چرا احتمال وجود زندگی فرازمینی را رد می کند؟

معادله دریک

 

در سال 1975، ستاره شناس مایکل هارت (Michael Hart) بیان کرد، که اگر حیات هوشمند در فضا وجود داشت، آنها قبلاً کهکشان ما را کلونیزه کرده بودند. از آنجایی که ما آنها را نمی بینیم، آنها نباید زنده باشند (منبع Scientific American). این جمله به شدت یاد آور  پارادوکس فرمی است.

اصطلاح پارادوکس فرمی اولین بار در مقاله ای که در سال 1977 توسط فیزیکدان دیوید استفنسون (David Stephenson) منتشر شد، استفاده شد که به بیانیه هارت برای پاسخ به سوال اولیه فرمی اشاره کرد.

اما این پایان ماجرا نیست و این مسئله پیچیده تر نیز می شود. در سال 1980، فیزیکدانی به نام فرانک تیپلر (Frank Tipler) مسیر هارت را ادامه داد و اضافه کرد که هر تمدن هوشمند که فضا را پیمایش می کند به منابع بی پایانی برای توسعه دسترسی خود در ستارگان نیاز دارد و تنها راه برای به دست آوردن این منابع استفاده از ماشین های خود مختار وهوشمند، که توانایی خود همتاسازی داشته باشند است. و از آنجایی که هرگز چنین ابزاری یافت نشده است، زمین تنها مکانی است که حیات هوشمند دارد.

همانطور که می بینید این به نظریه نیز بسیار شبیه به نظر فرمی است. اما همانطور که گفتیم Scientific American اعتقاد دارد که پارادوکس فرمی ساخته و پرداخته  بازگو کردن داستان فرمی در گذشت زمان است.

احتمالات نامساعد

NASA Exoplanet WaterWorlds 20180817 scaled - فرضیه زمین کمیاب چیست و چرا احتمال وجود زندگی فرازمینی را رد می کند؟

سیاراتی شبیه به زمین

 

اجازه دهید برگردیم  به فرضیه زمین کمیاب. پیتر وارد و براونلی بر این باورند که وقایع مورد نیاز برای ایجاد حیات بر روی زمین آنقدر نادر و منحصربه‌فرد بوده که ایده وجود تعداد زیادی حیات بیگانه در کیهان پوچ است و آنها برای پیشتیبانی از این ادعا لیست بلند بالایی از چیزهایی اساسی مورد نیاز برای تکامل حیات پیچیده بر زمین فهرست کردند.

اگر خورشید به مدت یک روز خاموش شود
> > >

مهمتر از همه، یک سیاره برای پشتیبانی از حیات باید در نقطه ای مناسب، در کهکشان مناسب قرار داشته باشد، باید به دور خورشیدی با فاصله مناسب بچرخد، که پایان عمر این ستاره نزدیک نباشد و مقدار مناسبی از اشعه ماوراء بنفش را برای تشکیل آب مایع از خود ساطع می کند.

این سیاره باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا در آن آب مایع نگهداری شود، اما همچنین دارای اتمسفر باشد که مقدار مناسبی از اکسیژن را در خود نگه دارد.همچنین به یک ماه نزدیک باشد که به اندازه کافی بزرگ است و محور سیاره را در زاویه مناسب نگه می دارد، که در نتیجه منجر به فصول مختلف و ملایم می شود، نه فصول مخرب.

xcLR5HMU2kxskdAy3ZVuTf scaled - فرضیه زمین کمیاب چیست و چرا احتمال وجود زندگی فرازمینی را رد می کند؟
آیا ما تنها هستیم؟

 

این سیاره به یک هسته مذاب با انرژی کافی برای ایجاد یک میدان مغناطیسی جهانی نیاز دارد که مانند سپری در برابر تابش خورشید عمل کند. و از همه مهم تر نیاز به یک صفحه تکتونیک فعال دارد. چیزی که در حال حاضر تصور می شود فقط در زمین وجود دارد.

طبق گفته وارد و براونلی، صفحه تکتونیک زمین مسئول ایجاد توده های زمین خاکی و اکوسیستم ها، و همچنین متعادل نگه داشتن دمای سطح و کمک به مهار اثرات گلخانه ای با بازیافت کربن در داخل و خارج از جو  است. (منبع Astronomy)

به نظر محال میرسد، بله؟ اما با توجه به اینکه کهکشان راه شیری ما حاوی حدود 40 میلیارد سیاره به اندازه زمین است و تلسکوپ جیمز وب در حال حاضر در اعماق فضا قرار دارد، شانس محسباتی برای یافتن حیات هوشمند در فضای بیکران چندان بد به نظر نمی رسد.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *