• 9 فروردین 1403
1615817358 mars cloud - ماهواره مارس اکسپرس برای شناسایی ابر یخی مریخ به کمک محققان می آید
زمان مطالعه: 2 دقیقه

هر سال بهار در قسمت جنوبی مریخ ابر یخی عجیبی به دور آتشفشان فوق العاده بلند آرسیا مانز (Arsia Mons) شکل میگیرد. این ابر صد ها کیلومتر طول دارد و در عرض چند ساعت ناپدید میشود.

به گزارش مجله تکنولوژی هاسترتک، محققان مدت طولانی است که این رخداد را تحت نظر دارد، و باکمک وبکم نصب شده بر روی ماهواره ESA Mars Express موفق به کشف راز این ابر طولانی و کش آمده شده اند. نکته ای که این رخداد را عجیب میکند این است که، این ابر فقط در ارتفاعات کم اطراف آتشفشان آرسیا مانز شکل میگیرد. این در حالی است که تعداد زیادی آتشفشان های مشابه در این منطقه وجود دارد، ولی این ابر در این فصل در اطراف هیچ کدام از این آتشفشان ها پدید نمی آید. مشاهده و بررسی این ابر برای محققان چالش بزرگی است زیرا اتمسفر دینامیک مریخ به سرعت تغییر میکند و کم و کاستی هایی نیز از سوی ماهواره های در حال گردش به دور مریخ به چالش های این مطالعات اضافه میکند.
1615817351 profile of the arsia mons elongated cloud article - ماهواره مارس اکسپرس برای شناسایی ابر یخی مریخ به کمک محققان می آید
محققان با تکیه به دوربین نظارت بصری یا VMC که بر روی ماهواره مارس اکسپرس نصب شده است این چالش ها را کنار زده اند. در ابتدا این دوربین بر روی ماهواره مارس اکسپرس، جهت تحت نظر گرفتن و بررسی فرود کاوشگر Beagle 2، که در سال 2003 از ماهواره مارس اکسپرس به مقصد سطح مریخ جدا شد، تعبیه شده بود. بعد از آن این دوربین برای مدت چند سال خاموش شد. و سپس دوباره برای گرفتن عکس از سطح مریخ روشن شد. البته این عکس ها بیشتر برای انظار عمومی گرفته می شد تا بررسی های تحقیقاتی.

برنامه ریزی ناسا برای پرواز سوم هلیکوپتر نبوغ
> > >

به تازگی دوربین VMC برای استفاده های تحقیقاتی کلاس بندی مجدد شد، و با اینکه رزولوشن پایینی دارد، اما زاویه دید آن بسیار عریض است. زاویه دید عریض برای بررسی تصاویر بزرگ در ساعات مختلف روز و دنبال کردن سیر تکامل رخداد ها در یک دوره طولانی و همچنین بازه های زمانی کوتاه، بسیار پر اهمیت است. این دوربین به محققان اجازه داده تا این ابر را چندین بار در چرخه پدیداری، مورد بررسی قرار دهند.

با داده های به دست آمده تیم محققان به نتیجه رسیدند، این ابر حدود 1800 کیاومتر طول و 150 کیلومتر عرض دارد و بزرگترین ابر اروگرافیکی (orographic) است که بروی مریخ دیده است، و بر اثر وزش باد به سمت بالا، به اجبار حضور کوه ها و آتشفشان ها پدید آمده است. در این مورد قله آتشفشان Arsia Mons که 20 کیلومتر ارتفاع دارد، و از بلندترین قله های مریخ است. این باد ها پس از ارسال شدن به بالا از کناره های قله به جو بالایی و سرد مریخ وارد می شوند، در آنجا فشرده شده و به یخ تبدیل می شوند و در نهایت شکل ابر یخی دیده شده را پدید می آورند.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *