یکی از جالب ترین موضوعات در تاریخ، کشف بقایای گذشته های دور در زیر مناطق پوشیده شده از آب در دنیای امروز است. به تازگی محققان اثر چنین بقایایی را از یک جاده ساخته شده توسط رمی ها (Roman) در کف مردابی در شهر ونیز کشف کرده اند. مدارک حاکی از این است که چند صد سال پیش از پیدایش ونیز در قرن پنجم، این منطقه حاوی ساکنین زیادی بوده است.
در زمان امپراطوری رم، مرداب های ونیز از طریق خشکی قابل دسترسی بوده اند. در گذشته اشیای باستانی زیادی در این مناطق یافت شده است، اما سطح تصرف این مناطق توسط انسان ها در زمان رمی ها همیشه درهاله ای از ابهام بوده است. محققان طی پروژه ای با استفاده از ردیابی آوایی (sonar) موفق به کشف 12 سازه باستانی در بخش شمال شرقی این مرداب شدند که حدود 1140 متر طول دارد. این سازه ها در منطقه ای از مرداب به نام کانال Treporti کشف شده است و به گفته محققین این سازه ها 2.7 متر ارتفاع و 52.7 متر طول داشته اند.
نقشه برداری های گذشته از این کانال منجر به کشف سنگ هایی شده است که رمی ها در گذشته در ساخت جاده های خود از آن استفاده می کردند، پس احتمال میرود که سازه های کشف شده جدید در کنار این جاده ها ساخته شده باشند. محققان همچنین موفق به کشف 4 سازه دیگر در این کانال شده اند که حدود 4 متر ارتفاع و 138 متر طول داشته است. کشفیات مشابه گذشته در این اندازه ها نشان می دهد که احتمالا این سازی هامتعلق به یک بندرگاه باشد. مدل های زمین شناسی بیان می کند که احتمالا این جاده بر روی یک لبه شنی که کمی بالاتر از سطح آب بوده ساخته شده باشد که به مرور زمان توسط مرداب عرق شده است.
محققان بر این باورند که سازه های کشف شده اثبات میکند که کانال Treporti در زمان رمی ها محل سکونت بسیاری بوده و جاده کشف شده، بخشی از شبکه وسیعی از جاده ها در منطقه Veneto ایتالیا بوده است.